tisdag 4 augusti 2009

Sverige gratulerar Ahmadinejad när han tillträder diktatorstronen

Onsdagen den 5:e augusti tillträder Ahmadinejad som Irans president för en mandatperiod på fyra år. Under helgen har spridda protestmanifestationer ägt rum i Tehran och andra städer i landet. De ser kanske inte lika imponerande ut som de första demonstrationerna där miljontals personer samlades, men det är en säkerhetsstrategi att dela upp sig och blanda sig med andra människor och trafik. På så vis blir det svårare för polis och basijmilisen att attackera. Det har varit en lyckad strategi hittills och trafikanter uttrycker sitt stöd genom att tuta envisare än någonsin i sina tutor.

Protester har också ägt rum som reaktion mot lördagens rättegång mot en del av protestdeltagarna, där ett hundratal personer åtalades för olika brott, utan ombud, i en stor rättssal där tortyrens stank låg som ett moln över de åtalade. Många anhöriga har gått ihop och gjort en skrivelse där de bland annat menar på att det är en absurd situation där hela rättsprocessen är uppgjord och endast ännu ett bevis på avsaknaden av frihet i landet.

I Stockholm ägde en manifestation rum på tisdagkvällen för att uppmärksamma händelsen. Samtidigt tillkännagavs att Sveriges ambassadör ska närvara på den formella ceremonin och gratulera diktatorn till hans nya mandatperiod. Det är en skam. Sverige inte bara blundar för övergreppen – vår regering stödjer dem! Vi skäms och sörjer men framförallt fortsätter vi kampen.

På onsdag samlas vi i Pildamsparken i Malmö för att med picknick, umgänge, lek och musik för ge varandra inspiration och energi att våga och orka fortsätta kämpa. Iran längtar efter demokrati. Vi finns här som stöd för våra vänner. Välkommen från kl 12.00 vid Tallriken. Ta med hela familjen, bollar, musik, grill och politiska diskussioner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar