lördag 8 augusti 2009

Kort nyhetssammanfattning...

Enligt Amnesty International har det sedan valet den 12:e juni i genomsnitt avrättats två personer per dag i Iran. På de mindre än 50 dagar som har passerat mellan valet och att Ahmadinejad tillträdde sin post, har ca 150 personer dödats. Då menas de formella avrättningarna som är erkända av regimen. Hur många som därutöver har dött av "hjärnhinneinflamation" efter en veckas tortyr i Evin, eller som har skjutits i samband med demonstrationer, är det ingen som vet. Iran har varit i världstoppen när det gäller avrättningar i många år, men det här är en skrämmande ökning.
Human rights group mark "alarming spike" in Iran executions

Reportrar utan gränser har gjort ett uttalande där de fördömer Irans agerande gentemot inhemsk och internationell media. På sin hemsida har de en lista över datum och namn på journalister som har blivit gripna och frisläppta från fängelse. De har även ett jourtelefonnummer som reportrar i nödsituationer alltid kan kontakta för att få hjälp: SOS Presse(33) 1 4777-7414.
Reporters Sans Frontièrs

Nya massrättegångar har inletts, där två av de åtalade är europeiska medborgare (brittisk ambassadtjänsteman och fransk medborgare). Sverige, som ordförandeland i EU, uttrycker genom Carl Bildt oro för situationen. Han intervjuades ikväll i SVT, där han betonade vikten av att EU håller en tydlig linje i den här frågan.
EU "bekymrat" över Iran-rättegångar

I Tehran hölls minnesmanifestationer över Kianoush Asas dödsdag för 40 dagar sedan. Trots att det var en tyst manifestation där deltagarna endast höll bilder i händerna och avstod från slagord, uppstod våldsamma poliskonfrontationer och minst tio personer arresterades. Ceremonin hölls i torsdags i Kermanshah. Bland texterna på plakaten i deltagarnas händer stod att läsa "Man ska inte leva för döden, hellre dö för livet". Youtube-klipp från manifestationen

I Stockholm hölls en manifestation i solidaritet med mödrarna som varje vecka manifesterar i Laleh-parken i Tehran. De hade fotografier på dem som har fallit offer för regimens våld i samband med sommarens protester. Manifestationen var lugn, men stördes lite av hög musik från andra sidan torget. Mödrarna ska i fortsättningen träffas på Odenplan varje lördag klockan 15.00.

Vid tre-tiden, strax efter att mödrarna hade samlats, anlände en grupp maskerade aktivister som genomförde en gatuteater på sergelstorg. Vita masker målade med blod och en bandspelare som spelade ljudet av skottlossning och kaoset omkring Nedas dödssjutning, syftade till att väcka uppmärksamhet hos allmänheten kring det som händer i Iran just nu. I deras flygblad stod att läsa "Du kan ta ställning! Du kan försvara demokratikampen i Iran! Kräv av den svenska regeringen, som nu är ordförande för EU, att inte erkänna Ahmadinejad som Irans president. Kräv att Khamenei ställs inför rätta i den internationella brottsmålsdomstolen för brott mot mänskligheten. Kräv mänskliga rättigheter i Iran!"

1 kommentar:

  1. Är det inte dags att angripa de som tittar bort och lossas att de inget ser och inget vet?

    Varför skriker inte Lars Ohly och Mona salin ut sin vrede, eller har de ingen vrede.

    Är det så att de samtycker till svenska regeringens agerande?

    Vad säger svenska demokratiälskare, är det bara Latinamerika som skall ha stöd?

    Vad sa Mikael Wiehe om situationen i Iran när han spelade vid pildammarna, eller nämnde han inte Iran utan bara Gaza och andra länder i Latinamerika?

    Det är inte våldtäcksmannen som är grymmast utan alla de 1000 åskådarna som inget gör som är grymmast.

    Och Mona sitter där och flinar i sin kammare!!

    SvaraRadera