måndag 6 juli 2009

Torsdag 9/7

Free Iran Demonstration

Obs! Ändrad samlingsplats då Polisen ser risk med störningselement på tidigare angivet plats.

Ny plats: Torsdag 9/7 kl 18 samling i Gustav Adolfs torg, därefter tågar vi ner till Möllevångstorget.

23 kommentarer:

  1. Låter mkt bra. I´ll try to be there!

    SvaraRadera
  2. Det är bra att stöda iranier hur som helst.jag tror att om ni kontaktar med de andra grupper som kämpa åt frihet till iran och iranier blir mycket bättre.ve behöver folkmassa på torsdagen.glömma att vilka åsikter har vi tänka bara på massamedia och folk uppslutning.
    MVH
    mahdetamadon@gmail.com
    Amir

    SvaraRadera
  3. Jag tycker Ni har gjort ett jette arbete tack för allt ni än så länge har gjort. Men jag tycker iranska folket inom och utanför Iran vill absolut inte har varken Ahmadinejad eller mussavi och även khamanei och i helhet islamiska terror regimen Iran. Var god begränsa inte slagsord som visar iraniernas ställningstagande mot terror regimen.Argumenten som kommer från en del av er att "VI ÄR MOT MORD" köps inte av iranier som har upplevt traumatiska timmar, dagar, veckor och årtal. I fall ni vill undvika mord ordet använd ordet Ned med islamiska terror regimen (SARNEGON BAD). Tack och lycka till! Armin

    SvaraRadera
  4. Hej gott folk och tack för era varma kommentarer

    Först och främst vill vi betona att detta handlar inte om att begränsa slagorden, utan snarare om folk som inte kan acceptera andras åsikter. Faktum är att folk får ha olika åsikter och detta bör respekteras. Normen för vilka åsikter som skall bejakas eller förbjudas skall INTE bestämmas av ett fåtal människor, utan snarare är dessa universella rättigheter som har implementerats inom FN's konvention om mänskliga rättigheter (The declaration of human rights).
    Då kanske helt plötsligt påstår någon att ja, jag skall ha min fria åsikt och då det råder yttrandefrihet så skall jag uttala om varsomhelst, närsomhelt och hursomhelt.
    Nej, det stämmer inte, lika mycket som ens rättigheter är grundlagsstadgade så är andras med. Detta betyder i praktiken att folk får INTE störa andras sammankomster, manifestationer, möten, demonstrationer m.m. med uttalanden som ligger utanför den bestämda ramen för arrangemanget.
    Exempelvis: En socialist får inte komma in på moderaternas möte och skrika:
    - "Länge leve socialism"
    Då har man brutit mot lagen (16 kap. 3 § Brottsbalken), och detta specifik handlar om brott mot allmän ordning.
    Nog om den juridiska biten.
    När det handlar om den etiska biten så är vi inom nätverket "Free Iran Sweden" överens om att vi är emot dödsstraff och dylikt. Därmed orden som används inom respektive slagord måste ses utifrån dess kontext. Därigenom väljer man också vilka verktyg och metoder som skall väljas för att bekämpa diktaturen.
    Ja, ni hörde rätt, vi vill också bekämpa diktaturen, så nästa gång ni hör något som inte överensstämmer med er vokabulära eller lingvistisk-politiska uttalanden, fäll inte ut era taggar, skrik ej halsen hes och stämpla den andre som antagonisten, utan stanna till, lyssna igen, tänk till, analysera, och då kanske ni förstår säkert att produkten som ni eftersträvar är förmodligen detsamma, dock har detta uppnåtts med annorlunda metoder.

    Med vänliga hälsningar
    Mobasher
    Stolt medlem av nätverket Free Iran Sweden

    SvaraRadera
  5. Jag instämmer i Mobashers kommentar, men vill även tillägga en sak ang att ropa slagord med "mord" och dyl; när vi har offentliga manifestationer vänder vi oss till allmänheten. Jag tror att många iranier och svenskar stödjer protesterna i Iran, eftersom de flesta är instinktivt emot våld, diktatur och förtryck. Men om vi skriker aggressiva slagord eller har en hämndlysten ton i våra manifestationer kan detta alienera människor som annars hade ställt sig vid vår sida.

    Vi iranier som lever i Sverige har alla våra respektive orsaker till att vara här. Ni skrev "iranier som har upplevt traumatiska timmar, dagar, veckor och årtal" och det har de flesta av oss på ett eller annat sätt. Om vi vore för diktatur hade vi stannat där. Nu när vi är här är det vårt ansvar att ge stöd till dem som kämpar för frihet i Iran. Den dag de säger "ner med den islamiska regimen" kommer jag att säga detsamma, men än så länge har jag inte sett sådana tendenser. Vi kanske gör klokast i att ta kampen steg för steg den här gången, istället för att vända upp och ner på allt. Kanske är den bästa vägen att börja med att få bort Khamenei, att få till ett omval, att sedan, inom ramen för den islamiska republik (som vi alla har flytt från) genomföra reform efter reform tills det börjar närma sig demokrati. Det tar längre tid, kräver mer strategisk och politisk kamp, men i längden kanske det lönar sig mer än att rasera den enda stabila struktur som för närvarande finns i landet.

    mvh
    /Baharan

    SvaraRadera
  6. Jag håller med Mobasher och Baharan. Så länge ni kan hålla dåliga slagord typ "Död åt" utanför demonstrationen kommer ni att växa.

    De flesta människorna har inget emot de mål som AFA har, men de accepterar inte de metoder AFA använder. Gör allt för att inte AFA eller liknande grupper tar sig in i era demonstrationer.

    SvaraRadera
  7. Det kanske är dax att börja sprida information med en "Free Iran bullentin". Den kan vara enkel, skriven med en vanlig dator skrivare på vanliga A4 papper.
    Lämna den sedan på bussar och andra strategiska platser där folk har tid att läsa.

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  9. Demokrati är inte kanske ett mål utan snarare en väg. Visa befinner sig redan i den vägen och har gått en bra bit och vissa har inte ens hamnat i denna väg. Jag själv vill verkligen vara med att påverka, hittills har jag skrivit väldigt mycket och försökt själv. Ensam i min värld, håller jag på att kämpa mot mörkret, men vi vet alla att vi är starkare tillsammans. Låt oss skapa en bredare syn och fokusera på varje steg och agera smart, även om man blir galen när man vet vad iranier har gått och går igenom. Ett fritt och demokratiskt Iran är alla iraniers krav, så låt oss samlas kring den ideologin, bara för att agera och vara tillsammans. Att respektera mänskliga rättigheter och yttrandefrihet är alla iraniers krav, så skapa en bredare bana så att alla kan vara med även om de har olika åsikter och håll er till den banan och ha koll på riktningen. Det är riktningen som är viktigt. Jag älskar er alla

    SvaraRadera
  10. Bra skrivet!

    Jag håller fullständigt med. Steg ett för alla olika grupperingar bör vara att gå in på den demokratiska vägen. När det sedan finns demokrati i Iran kan varje grupp använda sina argument för att få väljarkåren att följa en sin ideologi.

    Det viktigaste i en framtida konstitution är att försäkra sig om demokratins överlevnad. För att demokratin skall kunna överleva måste den högsta makten prövas i allmänna val vid redan förutbestämda tidsintervaller.

    En sak som vissa grupper ägnar sig åt är att försöka förbjuda vissa ideologier/åsikter vilket man måste skydda demokratin emot.

    Vid diskussioner med många på vänsterkanten har jag frågat om en kapitalist eller en religiös grupp skall ha möjlighet att få den yttersta makten i deras vision och svaret har alltid varit ”Nej, det skall vara förbjudet”. Då ingen ännu har kunnat prestera något bra svar för mig hur kontrollapparaten skall se ut eller vad straffet skulle vara om man har för att förhindra att en kapitalist eller religiös gruppering får maten, kommer jag att strida mot dessa grupper.

    I min framtida vision av demokrati i Iran skall alla såväl Fascister som Kommunister eller rena dumhuven få säga sitt och sedan ha möjlighet att få röster och eventuellt få den yttersta makten om väljarkåren så vill. Sedan skall det garanteras att det finns möjligheter att byta dåligt ledarskap på enkelt sätt, typ nyval.

    Steg ett demokrati i Iran är alltså det vi kämpar för idag och då skall alla grupper enas och då skall ingen enskild grupp föra fram sina egen ideologi.

    SvaraRadera
  11. Kära vänner!
    Jag blev besviken när jag läste Mobashers kommentar. Han skriver "FOLK" som inte kan acceptera andras åsikter. Normen för vilka åsikter som skall bejakas eller förbjudas skall "INTE" bestämmas av "ETT FÅTAL" människor. Mobasher du är helt på fel spår. Hur har du kommit fram till att du tillhör folket i Iran? Och att ett fåtal människor är odjur??? Med all respekt jag har för dem som verkligen vill stödja folkets kamp mot orättvisan i Iran, till dem vill jag förslå att först tänka i genom saken och sedan agera. Kära vänner det argument att "folk" i Iran inte använder slagsord mot regimen, stämmer absolut inte. Trots laglösa beväpnade regimanhängare säger folk "DÖD ÅT DIKTATURN". Och Ni här i Sverige vill förbjuda att skrika "NED MED ISLAMISKA TERRORREPUBLIKEN I IRAN": Vart är ni på väg? Om ni vill stödja Mussavi(läs Om hans verk i under hans tid som premiärminister) har säkert läst och hört om den reformvänliga Khatami? Kommer ni ihåg vad han gjorde? Vi bör inte begå samma misstag som kostade iranska folket 30 års fängelse, tortyr och mord. Då trodde man också når Khomeini kommer till makten skulle det vara lätt att störta honom, vilket var helt galet. Vi bör inte välja samma strategi som förr utan vi bör i stället lära oss av de fel vi har gjort. Var nu noga och låt er inte bli hjärntvättade av felaktig propaganda.

    Jag älskar alla människor i hela världen och önskar de frihet, jämlikhet och demokrati. Men i går blev jag chockad när "Free Iran-funktionärer" reagerade aggressivt mot de röda flaggorna, men däremot tillät de gröna banderollerna (Mördaren Mussavis symbol) representera tåget? Här i Malmö finns inte risken av att bli skjuten av en Basiji, våga vissa solidaritet med iranska folket.
    Sarngon bad jomhurie eslamie Iran.

    SvaraRadera
  12. I dag talade jag med en klok man som jag känner väl och som är demokrat. Han berättade för mig att Free Iran Sweden stödjer kandidat Mousavi. Jag har varit på alla demonstrationer och har inte uppfattningen att Free Iran Sweden stödjer någon kandidat utan i stället vill ha bort den Islamska Republiken och kämpar för att införa demokrati.

    Mannen berättade då för mig att Free Iran Sweden använder symboler som visar att de stödjer Mousavi och indirekt på det sätter i verkligheten stödjer regimen i Iran. Ett av dessa symboler skulle ha varit en grön banderoll och att den gröna färgen är visar att man stödjer Mousavi.

    Jag läser här vad ”aref” skriver och det förs återigen fram att Free Ian Sweden stödjer Mousavi, helt emot min uppfattning som lyssnat på vad ni Free Iran Sweden säger på svenska.. Jag har som svensk inte en aning om vad den gröna färgen står för i Iran.

    Kan ni i Free Iran Sweden en gång för alla dementera eller bekräfta att ni stödjer Mousavi så att den frågan får ett klart svar.

    Vill även lämna en länk till intressant läsning http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/14/de-ar-bada-lojala-den-islamiska-regimens-konstitution

    SvaraRadera
  13. Hej Aref

    Ursäkta för att jag säger detta, men antingen så kan du inte läsa ordentligt eller så vill du bara förvränga mina ord.
    Vi går igenom detta p u n k t för p u n k t:

    1) För det första, var nånstans har jag skrivit att JAG tillhör folket i Iran? Det jag däremot hela tiden har poängterat är det faktum att vi måste återspegla det iranska folkets talan, och detta i dess rätta kontext, och med metoder som gynnar det iranska folkets strävan och kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

    2) Var har jag pratat om odjur, varför vill du hitta på saker och ting? Argumentera sakligt och smutskasta inte era meningsfränder när ni brister i er resonemang. Detta är verkligen lågt.

    3) Ja, ett FÅTAL människor, som det återigen visade sig. Ca 20 människor stannande kvar för att ropa död åt regimen samtidigt som drygt 200 personer började tåga mot Möllan, och detta efter att en representant från "er" ville att de som vill kan stanna kvar och ropa död åt.
    Förutom att ni inte respekterar andra människor, ni dessutom utnyttjar det tillstånd som hade utfärdats för "Free Iran" för er egen skull, vilket kan få polisiära konsekvenser för oss då vi inte fick stanna kvar, men ni valde att göra det i nätverkets namn. Kom dessutom ihåg att ni blev även informerade om detta, men återigen så kunde ni inte respektera detta.
    Bara för att folk undviker konflikt så betyder det inte att de har backat från deras tänkande och viktigast av allt, deras principer, glöm aldrig det!

    3) Den gröna färgen är något som nätverket varken avfärdar eller använder sig utav (se vårt logo som har vit bakgrund och svart teckning). Däremot anser vi att detta har blivit en symbol bortom Mousavi och hans politik. Liksom det faktum att människor i Iran går upp på deras hustak om nätterna och skriker Allah akbar (Gud är stor) vilket inte direkt är i korrelation med deras teologiska tänkandet eller icke tänkande, utan snarare är detta också en symbol för deras kamp för rättvisa.
    Ja, listan kan göras, men jag hoppas att saken har framkommit.

    4) Människor som inte skriker död åt är inte rädda för basiji (den iranska millisen), utan de vill helt enkelt inte framföra sina åsikter på så sätt. Återigen, kontext, verktyg, metod.

    5) Du skriver att du älskar alla människor, ändå kan du inte ens tolerera andras åsikter utan att tvinga på dem dina åsikter (läs ovanstående). Paradoxalt kallar jag detta för.
    Jag i alla fall känner till många människor som jag knappast älskar eller kommer att älska. Exempel på dessa är Irans andliga ledare, Khamenei och USAs förra president, Bush. Inte nog med det, jag vill dessutom att de ställs inför rätta för deras brott mot mänskligheten.
    Missförstå mig inte nu. Jag anser inte att du älskar dessa människor, men ett tips till dig för att undvika sådana tabbar är att sluta med ihåliga slagord.

    Slutligen, försök sluta med att tvinga på andra människor er tyckande och tänkande. Varför vill ni göra det? Varför kan ni inte respektera andra människors tankar? Och vad i hela friden måste ni komma och "kuppa" demonstrationer och manifestationer.

    Det känns som att vi har talat länge nog om detta. Den juridiska, etiska, politiska, men även den samhällssociala biten.
    Dessutom så tror jag nog att de flesta har förstått hur vi inom nätverket tänker och agerar utifrån det.

    Du kan fortsätta och argumentera för din sak, men en sak ber jag dig om. Diskutera sakligt utan att förvränga andras ord för att smutskasta dem.

    Med vänliga hälsningar
    Mobasher

    SvaraRadera
  14. Hej SADAKO

    Vi stödjer inte Mousavi, utan vi stödjer det iranska folkets strävan för mänskliga rättigheter.
    Du kan även se detta på vår Facebook-group "Free Iran Sweden"

    Med vänliga hälsningar
    Mobasher

    SvaraRadera
  15. Jag har redan läst det och förstått saken innan jag gjorde mitt föregående inlägg. Som svensk förstår jag inte det som sägs på persiska och jag förstår heller inte symbolspråket. Någon har berättat för mig att man kan se på flaggan att det är anhängare av shahen som demonstrerar, men jag har inte fått klart för mig vad på flaggan som berättar det. Någon annan säger att eftersom "den personen" deltar så är jag säker på att de är kommunister mm. Personligen bryr jag mig inte om vilken politisk åsikt deltagaren har i grunden, bara personen ställer upp på demonstrationens syfte och målsättning. Min bedömning är att "Free Iran Sweden" kämpar för att regimen skall försvinna i Iran och att Iran sedan skall gå den demokratiska vägen.

    Det är alltid ledningen för en sammankomst/demonstration som beslutar vilket budskap som skall föras fram och hur det skall föras fram. Om man inte accepterar detta finns det 2 möjligheter.

    1) Inte bevista sammankomsten/demonstrationen.
    2) Ordna en egen sammankomst/demonstration

    Oavsett vilket ”läger” man tillhör på den politiska kartan bör man vara övertygad om att man tillsammans bör kämpa för demokratin. Så väl yttersta högern som yttersta vänstern och alla däremellan kan vara säkra på att de inte får säga vad de vill om det inte finns yttrande frihet, de har heller inte rätt att i skrift föra fram sin åsikt om det inte finns tryckfrihet. Om de senare skall kunna ställa upp och få Iranska folkets förtroende att leda landet, krävs att det finns en demokrati i Iran. Detta skall naturligtvis finnas möjlighet att förlora förtroendet om man inte lever upp till förtroendet.

    Det finns grupperingar på yttersta vänsterkanten och yttersta högerkanten som vill begränsa vilka som skall få ställa upp i ett demokratiskt val, och många av dessa grupper vill även begränsa yttrande friheten vilket är förkastligt!

    Oavsett vilket läger man tillhör tjänar man mest på att demokrati införs i Iran. Därefter kan man lyfta fram sina ideologier och kämpa för röster i ett demokratiskt val.

    Jag ville ha ett klarläggande om Free Iran Sweden stödjer Mousavi och det har jag ännu en gång fått.

    Jag ha nu fått svar på mina frågor och jag ställer upp helhjärtat på Free Iran Sweden och dess kamp för demokrati i Iran.

    SvaraRadera
  16. Hej SADAKO

    Tack för ditt stöd, men jag måste återigen poängtera att vi stödjer inte någon utav kandidaterna, utan vi stödjer folkets kamp för mänskliga rättigheter (se Facebook gruppen "Free Iran Sweden).

    MVH
    Mobasher

    SvaraRadera
  17. Jag läste Mobashers paradoxala påstående. Han å ena sida vill stödja mänskliga rättigheter å andra sidan vill tysta ner iranska folkets rop "marg bar diktatur" död åt diktaturn. Och ännu en missbedömning är att det var inte bara 20 personer som stod kvar på Gustav Adolfs torg, utan minst 50 personer och Vänster partiets Marian ble kvarstående. Vi hade inte i sikt att önska död åt någon, Mobasher har fått felaktiga information. Jag älskar och kommer älska alla människor oavsett ras, hyfärge, ideologi och utseende. Det är upp till läsarna att bedömma om jag önskar död åt någon eleer.... Det är inte lätt att ha förmågan förlåta istället för att hata en brottslig. Jag önskar mig att vi verkligen försöker samla alla terror republikens motståndare istället för gruppera oss. Jag tycker Mobasher försöker att förstärka högerns önskemål "VI och Ni" fenomenet. Men jag har kämpat mot det och skall fortsätta så länge jag är vid liv. SARNGON bad jomhorie eslamie Iran. Ned med islamiska republiken i Iran "inte död".

    SvaraRadera
  18. Aref, du har antingen svårt med det svenska språket eller så försöker du återigen förvränga det jag har skrivit.
    För sista ggn. Jag är för mänskliga rättigheter som även inkluderar yttrandefrihet. Men mänskliga rättigheter (läs ordentligt nu) inkluderar även respekten för andras åsikter. Alltså i detta fall att man respekterar det ramverk som har satts upp utav Free Iran då de har arrangerat demonstrationen. Man skall kunna uttala sig, dock utan att tvinga på någon sina åsikter.
    Jag hoppas från hjärtat att detta denna gång har äntligen framgått.

    SvaraRadera
  19. Tack och lov jag är inte egocenterist för att påstå jag kan svenskan bättre än någon annan. Det jag inte fattar är att jag inte får tydligt svar på mina frågor. Det är bara tråkigt att bli stämplat som okunnig eller okoncentrerad av någon som använder termer som mänskliga rättigheter och yttrandefrihet......... I sista inlägg står att man skall kunna uttala sig, dock utan att tvinga på någon sina åsikter, vilken du (kanske omedvetet) gjör. Tyvärr så länge det inte finns någon i er gäng som är fördömsfri och har diskussions priciper, vill jag nöja mig med de här rader.

    SvaraRadera
  20. Fan grabbar!! Gräv ner yxan. Faktiskt så är detta väldigt enkelt... Landet Iran behöver stabiliseras. Detta nås genom frihet och demokrati som går parallelt med de fundamentala mänskliga rättigheterna.
    Så... det var väl inte så svårt.

    Torsdagen den 9 juli sk "studenternas dag" 18 tir i landet Iran. Den handlar om att Iranska studenter tar sig den rätten att yttra sig.. och sist de gjorde det i sån skala var 10 år sedan. Sedan tystades i sådan skala att de inte har vågat yttra den dagen högt under 10 år. Vad som hände i malmö var att några studenter gick i sällskap med landsmän, vänner och bekanta.... ifrån Gustavadolfs torg till Möllevångstorget... Vi hade hela södra förstadsgatan för oss själva... det var riktigt oorganiserad men den var bra i sin enkelhet... Måste säga att Solen helt klart var på vår sida.. En sådan tillställning blir inte samma sak som solo artist, fastän man kommer på sig själv hymna i tystnad...

    Tack för upplevelsen
    Kyan

    SvaraRadera
  21. Demonstrationen gick mycket bra. Vi börjde med iranska sångaer det fanns även svenskar bland oss.Till slut över lämnade vi slutdeklaration till en av EU`S representant.Han har sagt att han skulle hjälpa oss så myckt så möjligt. Även PRINSESSAN VIKTORIA tog emot en protest lista i från oss.Till slut skrev deltagarna sina namn på ett grönt tygg som skall skickas vidare.

    Hälsningar Mitra

    SvaraRadera
  22. o whom it may concern,

    My name is xxx and I’m a member of the global Free Iran network. We are a non-political and non-religious group of people who organized ourselves after the Iranian election 2009. We work for democracy and the privileges of human rights for the students in Iran. We support them by manifesting in the streets all over the world, sharing censored information and advising on how they can avoid getting spotted or censured by the Islamic republic of Iran.
    All they want is their freedom.

    A few weeks back the Iranian protesters in Tehran swapped stones for flowers, showering the approaching police with them in scenes that mimicked Banksy’s “Flower Thrower” stencil piece.
    Please see for yourself:
    http://www.ireport.com/docs/DOC-272472
    One of Banksy’s visions came to life!
    What is not shown in this scene is the ongoing brutality of the Iranian dictatorship on those who just want a voice and their fundamental human rights.

    My wish is to get this letter and the crimes committed by the Iranian authorities to Banksy's attention. Any kind of move from him would find worldwide support and boost the moral of the young students that are fighting against police violence and theocratic oppression.

    Sincerely yours,
    xxx
    Free Iran

    SvaraRadera
  23. Så med det hoppas jag att den lokala konflikten inte uppmärksammas lika mycket som nästa skvallertidning från häntextra...

    SvaraRadera