söndag 5 juli 2009

Söndag

Det är lätt att gå ut på gatorna och skrika ut sin ilska den dag man sett sin medsysters blodiga kropp på youtube. Vi var alla chockade, arga och hoppfulla i en explosiv blandning. För två veckor sedan svämmade facebook över av youtubeklipp, kommentarer, uppmaningar och uppdateringar. Det är lätt att bli arg på orättvisor och att tillåta sig att reagera spontant för en sekund. Men när ilskan övergår i sorg och uppgivenhet, när spontaniteten byts ut mot trötthet, då är det inte lika lätt att orka engagera sig. Som nyfödd rörelse befinner vi oss på ett frågetecken, ett historisk ögonblick eller bara ännu en omgång i den sekellånga kampen för grundläggande mänskliga rättigheter i Iran. Vad ska vi göra härnäst?



Mina vänner i Iran beskriver en heterogen rörelse utan ledare, mål eller strategi. För mig kan detta framstå som den ultimata förutsättningen för en demokratisk organisation med platt struktur, utan personkult kring en upphöjd ledare och utan dogmatisk ideologi. För många som är mitt i det, skapar det en känsla av vilsenhet och förvirring. I ena delen av demonstrationståget ropas slagord av en karaktär. I andra änden skriker folk något helt annat. Ingen vet vem som är vem eller vad något av detta ska leda till. Nu är de kanske tusentals som sitter i fängelse; i Iranska fängelser, med en gedigen tradition av tortyr och mord. Vågen av demonstrationer har för stunden ebbat ut. Ilskan finns kvar. Vissa försöker bilda nya nätverk av hemliga smågrupper som kan förbereda inför nästa tillfälle. Andra går tillbaka till jobbet med minnet av ännu en besvikelse.



Frågetecknet som vi står på, vi som befinner oss i utlandet, är av en annan karaktär. Vi letar inte efter någon Jesuslik ledare som ska leda de missnöjda massorna. Snarare står vi handfallna inför en katastrof och undrar vad vi ska göra för att hjälpa våra systrar och bröder. Vi har yttrandefrihet och regeringar som kanske kanske kan ta till sig av våra ord, med vad vill vi egentligen be dem om? Att bomba min mormors hus? Att förvägra min farbror hans hjärtmedicin? Att sluta köpa den iranska oljan så att den ekonomiska situationen förvärras för våra vänner och släktingar? Nej, det säger sig själv att det inte kan vara rätt väg.



Att inte ha en färdig strategi innebär en öppning inför tusentals nya, kreativa förslag, bara vi inte låter oss paralyseras av ovissheten. Kanske har Ahmadinejad gjort en knock out på de folkliga protestera i den första ronden, men det var ingen dödsstöt. Kampen kan fortsätta, om vi vill fortsätta engagera oss. Dock kanske det krävs en förändring av vår analys. Kanske har vi att vinna på att börja se oss själva som en varaktig solidaritetsrörelse i exil. Den förra revolutionen tog ett år att genomföra. Då hade de ekonomiskt stöd från såväl moskéer som bazaarerna. Våra vänner i dagens Iran saknar de nätverk och tillgångar som fanns då. De måste hitta nya lösningar och vi kan vara en stöttande del i den processen. Just nu måste vi först och främst välja; vill vi fortsätta kämpa fastän gatustriderna i Iran har lagt sig, eller dog vårt hopp när de revolutionsromantiska filmklippen slutade att produceras?

5 kommentarer:

  1. GE INTE UPP!!

    Det som krävs är att hålla glöden glödande!
    Ni är ett stöd för dem som kämpar i Iran, ni kanske tycker att er lilla protest inte har så stor betydelse, men där misstar ni er. Era protester skall adderas till alla andra protester runt vår jord och då har den betydelse.

    Vi i Sverige har en jätte chans att få till olika sanktioner mot regimen i Iran och det i sin tur kommer att stärka kampen inom Iran.

    Sedan är sanningen den att protesterna ännu inte ebbat ut i Iran, utan människorna i Iran ropar ut sin frustration från hustaken varje natt.

    Ledande präster i Qom har uttalat sig mot den nuvarande regeringen i Iran så striden är inte över.

    Om det glöder skall man blåsa in nytt syre så att elden får ny fart. Man skall inte sluta blåsa innan sista glöden har kallnat!

    SvaraRadera
  2. Som nämnts här, vi måste hålla glöden glödande, även om det kommer periodiska vågor som till synes släcker den. Gatuprotesterna har minskat, det är något lugnare, men ilskan finns fortfatande inom oss från den tuffa vecka vi beskådat genom youtubevärlden. Samma glöd finns bland folket i Iran.
    Vi får inte glömma att det är ett otroligt spänt läge just nu. Det här är en kamp som aldrig kommer att sluta, förrän folket får sin vilja genom. Vadå för vilja? Det är just den frågan som vi inte kan sätta ord på. Men vi vet att det finns ett svar. Och den kommer. Vi måste fortsätta visa vår vilja, och att vi menar allvar och inte förlora hoppet. Jag är övertygad om att det kommer att komma en ny våg av ilska och dramatik - även på gatorna.
    Det händer fortfarande saker i Iran, bakom stängda dörrar. Folk planerar nya protester - fast på ett mer genomtänkt sätt, för att undvika milisens mördare. Även om gatuidemonstrationer inte är aktuella just nu, planeras det andra metoder för att slå hårt mot regimen. Vi kommer att få.
    Jag såg ett fantastiskt klipp idag från Kashan Universitet, fårn 3:e juli där hundratals studenter samlats i korridoren och sjöng "yare dabesti" tiilsammans. KLingan blev bara större och större. Folk glömmer inte. Ilskan och viljan finns kvar. Vi och resten av världen måste visa, att vi är med.

    SvaraRadera
  3. Håller med!

    Det gäller nu att samla alla krafter och bygga upp en organisation så att den är färdig inför nästa våg av protester. Sedan är det viktigt att informera det Iranska folket om vad vi och andra gör utanför Iran för att hjälpa dom och ge dom krafter att kämpa vidare.

    Jag ställer mig frågan: Var är den svenska artist eliten? När får vi höra en sång från Mikael Wiehe om elendet i Iran?

    SvaraRadera
  4. Ytterligare bevis på att kampen går vidare och de behöver vårt stöd.
    http://www.youtube.com/watch?v=PieZIQmUtCI

    SvaraRadera
  5. När jag har pratat med mina iranska vänner, det enda jag har fått höra är att regeringen har lyckats trycka ner dem och skrämma dem tillräckligt. Speciellt med senaste avrättningarna. Därför är vi deras enda hopp. Vi kan och vi måste stödja dem. De har ilska inom sig och vill ha förändring men kan ej göra nånting längre utan att bli misshandlade och dödade. Därför är vi här för dem! Så ge inte upp kampen!

    SvaraRadera