måndag 20 juli 2009

Stadgar

Stadgar för Free Iran

§ 1 Namn
Nätverkets namn är Free Iran

§ 2 Definition
Free Iran är en partipolitiskt och religiöst obundet nätverk. Vi verkar på olika orter i Sverige, för att uppmärksamma och ge stöd till kampen för frihet och mänskliga rättigheter i Iran. Free Irans olika grupper är organisatoriskt självständiga och baserar sin verksamhet på medlemmarnas samtycke. Free Iran förbinder sig att följa demokratiska principer för genomförandet av sin verksamhet.

§ 3 Syfte
Free Irans syften är synliggöra situationen i Iran med fokus på kampen för mänskliga rättigheter och de övergrepp på civilbefolkningen som begås av den Islamiska Regimen.
Vidare strävar organisationen efter att genom lobbying och opinionsbildande arbete påverka svenska makthavare för att de ska agera i relation till Iran.

§ 4 Verksamhet
Free Irans verksamhet varierar beroende på den aktuella situationen i Iran. Vi ägnar oss åt olika aktiviteter, såsom gatumanifestationer, att skriva artiklar, politiskt arbete via sociala medier, informationsspridning till och från Iran samt med att anordna kulturevenemang. Vi arbetar utifrån principen att vi här i Sverige inte kan besluta kring Irans framtid. Det vår verksamhet strävar efter är att visa solidaritet och att skapa ett ökat engagemang i frågor som rör Iran. Vi är öppna för samarbete med andra grupper, nätverk eller individer, så länge deras agenda inte står i strid med vår plattform.

§ 5 Medlemskap
Free Iran är ett öppet nätverk för alla som vill delta i kampen för frihet i Iran. Det enda som krävs är att personen i fråga ställer sig bakom plattformen och stadgarna. Vilken politisk ideologi eller religion personen bekänner sig till som privatperson är irrelevant, men när medlemmar agerar i organisationens namn bör de inte ta parti för någon politisk ideologi eller religion, då det strider mot plattformen.

Medlem som bryter mot föreningens stadgar, skadar eller motarbetar föreningens intressen eller målsättning kan uteslutas. Medlemmar bör sträva efter att undvika detta, genom att söka försoning, men om det inte är möjligt krävs att två ordinarie medlemsmöten på rad röstar med minst 2/3 majoritet för uteslutningen. Rösträtt på möten har den som är medlem genom Facebook eller som har engagerat sig i en lokalgrupp i minst 3 veckors tid och under den tiden deltagit i möten om det har varit.

§ 7 Organisation
Free Iran är ett nätverk som består av privatpersoner, vilka kan genomföra kampanjer och aktiviteter i organisationens namn, utan att ett möte beslutar om det, så länge aktiviteten är i samma anda som plattform och stadgar.

Organisationen har en platt organisationsstruktur, utan styrelse eller ordförande. Varje lokalförening har dock en kassör som sköter organisationens ekonomi. Kassörens gör ett bokslut årligen, vilket redovisas i samband med ett årsmöte, då en ny kassör väljs.

Beslut som rör en lokalorganisation fattas genom omröstning på ett medlemsmöte. Om det är färre än hälften av de aktiva medlemmarna som är närvarande, kan en ny omröstning göras vid nästa möte för att förankra beslutet i en bred grupp. Det är majoritetsbeslut som gäller, även om konsensus är eftersträvansvärt.

§ 9 Ekonomi
Free Iran har inga ekonomiska intressen. Vi genomför stödfester, säljer opinionsbildande material och studiematerial, men all vinst går direkt in i organisationen. Alla medlemmar arbetar ideellt.

Free Irans förvaltning och räkenskap ska revideras av två revisorer som står utanför nätverket. Detta ska göras inför årsmötet.

§ 10 Stadgeändring och ändringar i plattformen
Ändring av Free Irans stadgar och plattform kan genomföras kontinuerligt, i och med att det är en öppen rörelse som ständigt får nya medlemmar med nya tankar och idéer. För stadgeändring gäller att 2/3 av medlemmarna på två medlemsmöten på rad måste rösta för förändringen.

2 kommentarer:

  1. Jag har lite funderingar över

    "För stadgeändring gäller att 2/3 av medlemmarna på två medlemsmöten på rad måste rösta för förändringen."

    Vem är samankallande till medlemsmöten?

    Vilka avser ni kalla till ett medlemsmöte är det enskilda medlemmar eller organsiationer/föreningar som stödjer nätverket?

    SvaraRadera
  2. Hej

    Kan ni fixa så att malmö kommer med på listan
    http://united4iran.org/locations

    SvaraRadera