måndag 20 juli 2009

Plattform

Free Iran är en partipolitiskt och religiöst obundet nätverk. Vi verkar på olika orter i Sverige.



Vårt syfte är att:

1.Synliggöra situationen i Iran med fokus på kampen för mänskliga rättigheter och de övergrepp på civilbefolkningen som begås av den Islamiska Regimen.

2.Att visa solidaritet med och praktiskt stödja de rörelser som arbetar för frihet och mänskliga rättigheter i Iran.

3.Att påverka svenska makthavare för att de ska agera i relation till Iran.

4.Att inom organisationen verka för att utöva demokrati i praktiken, genom att organisationen är öppen för deltagare med vitt skilda politiska åsikter och bakgrund.

5.Att bedriva utbildande och upplysande arbete i de frågor som vi arbetar med.



Verksamhet

Free Iran vänder sig till alla som vill engagera sig för att stödja kampen för frihet och demokrati i Iran. Alla, oavsett etnisk härkomst, kön eller ålder, är välkomna att kontakta oss. Medlemskapet är kostnadsfritt. Medlem blir man genom att gå med i gruppen ”Free Iran” på Facebook, eller att ansluta sig till en lokalförening.



Då situationen i Iran är under ständig förändring, varierar verksamheten inom organisationen, från gatumanifestationer till opinionsbildande arbete och kulturevenemang. Vi arbetar utifrån principen att vi här i Sverige inte kan besluta kring Irans framtid. Det vår verksamhet strävar efter är att visa solidaritet och att skapa ett ökat engagemang i frågor som rör Iran. Vi är öppna för samarbete med andra grupper, nätverk eller individer, så länge deras agenda inte står i strid med vår plattform.



Free Iran sänder inte pengar till aktivister i Iran, då detta ses med stark misstänksamhet från regimens sida. Istället försöker vi ge stöd och använda våra mänskliga rättigheter för att vara ett eko av de iranska frihetskämparnas röster.



Ideologi

Free Iran har ingen politisk ideologi. Bland våra medlemmar finns hela den politiska skalan representerad. Den gemensamma nämnaren hos oss är FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Vi bedriver således inget politiskt arbete för att få makten i Iran. Det vi vill se är ett Iran fritt från diktatur, där pressfrihet, yttrandefrihet, organisationsfrihet respekteras. För att uppnå det tror vi på skapandet av en sekulär grundlag som garanterar fria parlamentsval med fria kandidater.



Free Iran är emot alla former av diskriminering, såsom rasism, sexism och homofobi. Vidare tar Free Iran avstånd från våld som politisk strategi. Vi vill inte bygga Irans framtid på en grund av destruktiva handlingar eller hat.



Mål

Målet med verksamheten inom Free Iran är att ge stöd åt kampen för frihet och mänskliga rättigheter i Iran. Målet är att det en dag ska hållas fria val i Iran, där kandidaterna inte väljs av ett väktarråd, utan av folket. Målet är att alla kvinnor och män ska kunna gå sida vid sida, med kläder som de själva har valt, utan att någon ifrågasätter deras moral eller straffar dem. Målet är att den unga generationen iranier, som redan har upplevt ett krig och en lång diktatur, äntligen ska få känna frihetens smak utan att behöva lämna sitt hemland för det.

5 kommentarer:

  1. Undrar över skrivningen

    "Medlem blir man genom att gå med i gruppen ”Free Iran” på Facebook, eller att ansluta sig till en lokalförening."

    Vad avses med lokalförening, är det föreningar som ansluter sig till nätverket, eller är det lokalföreningarna "Free Iran" i de olika städerna?

    SvaraRadera
  2. Det kan vara både att bilda en egen lokalförening som ställer sig bakom plattformen och ansluter sig till nätverket, eller att börja engagera sig i en redan existerande lokalförening. Det kanske var en otydlig formulering.
    mvh
    /Baharan

    SvaraRadera
  3. Ok, jag förstår.
    Det jag funderar på om är om en redan existerande förening går med i nätverket, blir deras medlemmar då automatiskt medlemmar i "Free Iran Sweden".

    Om så är fallet finns det stora möjligheter för en existerande förening med erfarenhet att kuppa och ta över föreningen, vilket jag tycker skulle vara synd.

    Glöm inte att det funnits kritik mot Free Iran Sweden från andra föreningar.

    SvaraRadera
  4. Det är sant Sadako men man kan inte utesluta de som vill vara med... det är dag att slå ihop oss.
    Men helt klart "Free Iran" måste vara på sin vakt..

    Kyan

    SvaraRadera
  5. Hoppas verkligen inte någon tror att jag föreslår uteslutning av någon grupp/åsikt. Nej det gör jag verkligen inte.

    Jag vill att Free Iran Sweden och deras plattform skall leva vidare.

    Jag är däremot väldigt orolig för att någon redan etablerad förening skall ta över "Free Iran Sweden" och ändra plattformen, det skulle i så fall inte stärka demokratiprocessen i Iran.

    Min bedömning är att det finns avundsjuka hos redan etablerade föreningar, inte hos alla, men hos några.

    Ni yngre har tagit ett initiativ som den äldre generationen borde ha gjort för många år sedan.

    En väletablerad Iransk förening på vänsterkanten har redan kallat till möte och om jag läser rätt så vill de göra det ni redan gjort, alltså vill de konkurrera.

    Kämpa väl, snubbla inte på någons utsträcktav ben!!

    SvaraRadera