söndag 27 december 2009

Sammandrabbningar, skottlossning....

Idag är det Ashura, Imam Husseins dödsdag. Det firas vanligtvis som en sorglig högtid i Iran. Många firar inte alls. Många unga ser det som ett tillfälle att gå ut i stora gäng, flirta och festa utan att bli straffade. Det här året är det helt annorlunda. Nu har Ashura blivit ett tillfälle för att demonstrera mot regeringen och mot hela systemet; den religiösa diktaturen.

Hur mycket kan protesterna eskalera, innan det når den efterlängtade punkt där regimen ger upp eller knuffas bort? I krönikor och på bloggar och facebook skriver "experter" och vanliga personer att slutet är nära. Såhär nära har det aldrig varit. Vi vet inte när, men förmodligen ganska snart kommer något stort att hända.

Idag har hittills fyra personer skjutits ihjäl i samband med demonstrationer. Youtubeklipp visar hur civilklädda regimanhängare attackerar demonstranter på gatan, hur de slåss, hur de skadas. Brutaliteten blir mer oförklädd ju starkare protesterna blir.

Vi sörjer alla dem som förlorar sina liv i den här kampen för frihet. Vi tänker på alla vars anhöriga försvunnit, och på det okända antalet aktivister som sitter fängslade just nu. Vi tänker på dem och hoppas att kommentarerna stämmer och att det vi ser är en diktaturs dödsryckningar innan den för alltid lämnar oss i fred.

Artikel från NY-times

Youtubeklipp som rekommenderas:
Nyhetsinslag från BBC
Basijmilisen anfaller Khatami
Demonstranter välter omkull polislastbil
Gatuprotester med sammandrabbningar vid Kalaj-bron
Gatuprotester med sammandrabbningar vid Kalaj-bron 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar