lördag 26 december 2009

Nya massdemonstrationer efter Montazeris död

Ayatolla Montazeri var en ledande person vid revolutionen 1979. Därefter ökade avståndet mellan honom och den nya makteliten i ett ömsesidigt avståndstagande. På söndag är det den sjunde dagen efter hans död. När nyheten om hans död kom ut, gav det upphov till de största demonstrationerna sedan i somras. Montazeri, som i flera år tagit ställning för mänskliga rättigheter, sörjs av radikala, liberala och konservativa Till helgen väntas stora sorgemanifestationer, som antas kunna "urarta" i regimkritiska protester.

I Zanjan och andra städer har det uppstått sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, i samband med sorgemanifestationer tidigare i veckan.

Två personer blev skjutna av basij-milisen i Sirjan. De deltog som publik vid en offentlig hängning, då de var anhöriga till de dödsdömda. Tumult utbröt och allt fångades på film och spreds på youtube direkt efter.

Frit Iran i Danmark kommer att genomföra en solidaritetsmanifestation framför den iranska ambassaden i Köpenhamn, söndag den 27:e dec kl 18-19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar