lördag 31 oktober 2009

Youtube; information och inspiration...

Trots att det hårda greppet om medborgarna i Iran har mjuknat så pass att de har tillgång till internet, email, telefoner och mobiler, är det fortfarande på Youtube som mycket av det politiska och det sociala utvecklas.

I tiden mellan stora demonstrationer, i skuggan av det mediala ljuset som riktades mot Iran men slocknade snabbt igen, i väntan på att någon ska komma på den smarta strategin som alla söker, finns det grupper och personer som med sin kreativitet håller kamplusten glödande i oss. Ett exempel är det här youtube-klippet: Green movement's paintings.
Ett annat exempel är det här klippet, från lunchrasten på ett universitet i Iran: Khaje Nasir Universitet 27 okt.
Ett tredje inspirerande exempel på hur en individ kan göra skillnad, är en ensam student som ställde sig i talarpodiet på ett formellt akademiskt möte och framförde skarp kritik mot Khameni. Vanligtvis brukar studenter som talar i dessa sammanhang hylla ledarna, men den här killen höll ett 20 minuter långt tal med kritik mot både staten och personerna i makteliten. Statstelevisionen tvingades avbryta direksändingen från mötet. Studentens tal har nu fått uppmärksamhet i hela landet, och även internationellt.

I Iran planeras i nuläget demonstrationer på onsdag den 4 november, främst i form av att infiltrera de demonstrationer som arrangeras av staten och ändra slagord och riktning så att det blir grönt och ant-Ahmadinejad. I bl a Stockholm, Köpenhamn, Tyskland och USA planeras solidaritetsmanifestationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar